Datum: 21-11-2024 Tijd: 08:39
Navigatie
KNMI Buienradar
Roadmap Wedstrijdvliegen

Je begint als DBO-er, gaat over naar solist, van solist naar GPL houder en van GPL houder naar Overlandvlieger. Van Overlandvlieger naar misschien wel een Wedstrijdvlieger? Na het behalen van je GPL brevet ben je eindelijk los en kun je verder dan 5 kilometer van je veld genieten van de vrijheid, het onbekende maar vooral van het avontuur dat op je afkomt.

Voor steeds meer zweefvliegers houdt het met het behalen van een GPL niet op, nee, die willen meer!!! Het overlandvliegen en het wedstrijdvliegen wordt steeds meer ondersteund en gepromoot door de zweefvliegclubs in Nederland. Het leuke van zweefvliegen (zowel overlandvliegen als wedstrijdvliegen) is dat het niet leeftijdsgebonden is, iedereen kan dus meedoen.

Maar hoe kom je daar nou? En wat is er nou werkelijk allemaal mogelijk met overlandvliegen? Check hieronder je te bewandelen pad, maar vooral wat er allemaal mogelijk is aan avontuur na het behalen van je GPL. Je dacht dat je er al was? Nee . . . hier begint het pas!

  1. VVO2 (Voortgezette Vlieg Opleiding Deel 2)
    Website: www.zweefvliegopleiding.nl
    Het VVO 2 programma biedt uitleg en theorie omtrent het overlandvliegen. Ondersteuning en begeleiding bij de eerste overlandvluchten wordt door de eigen zweefvliegclub waarvan je lid bent geinitieerd.

  2. SION (Stuurgroep Integraal Overlandvliegen Nederland)
    Website: www.sion.zweefportaal.nl
    Doelgroep: prille en beginnende overlandvliegers.
    Verdere kennismaking met het overlandvliegen (niet wedstrijdvliegen) met behulp van deelnemende clubs en ervaren overlandvliegers van binnen en/of buiten de vereniging.
    Werkwijze; meerdere malen per jaar worden er een aantal SION dagen georganiseert. Onder begeleiding van een meevliegende coach wordt de eerste overlandervaring opgedaan en geevalueerd.

  3. OLC (Online Contest)
    Website: http://www.onlinecontest.org
    Doelgroep: alle overlandvliegers
    De OLC is de officieel door de Afdeling Zweefvliegen erkende decentrale zweefvliegcompetitie. Natuurlijk ga je na elke overlandvlucht de loggerfile uploaden naar de OLC. Leuk om te vergelijken met wat anderen op een mooie overlanddag hebben "gedaan". Thuis achter de computer leren van de vluchten van anderen.
    En voor de cracks: van alle deelnemers wordt jaarlijks uit de beste 6 overlandvluchten een score vastgesteld, met een prijsuitreiking tijdens de Nationale Zweefvliegdag.

  4. NJW (Nationale Junioren Wedstrijd)
    Website: www.njw.zweefportaal.nl
    Doelgroep; prille wedstrijdvliegers
    Werkwijze onder begeleiding van een meevliegende coach eerste wedstrijdervaring opdoen.
    De Nationale Junioren Wedstrijd (NJW) vormt een kweekvijver voor aankomend wedstrijdtalent. Onder begeleiding van een ervaren wedstrijdvlieger wordt dagelijks een opdracht gevlogen; bij goed weer soms een opdracht van 300 km. Naast het vliegen staat gezelligheid hoog in het vaandel. Kortom dé gelegenheid om veel andere zweefvliegers te leren kennen in een gezellige sfeer. Inschrijven kan als je 5 overland ervaring hebt en nog geen meerdaagse wedstrijd hebt gevlogen.

  5. TABOE (Training Aan Beginnende Overland Experts)
    Website: www.taboe.zweefportaal.nl
    Doelgroep; overlandvliegers met enige overlandervaring en/of wedstrijdervaring op Junioren niveau.

  6. Wedstrijdvliegen
    Website oa: www.gnl.zweefportaal.nl
    Meevliegen aan diverse wedstrijden één-, twee of meerdaagse om ervaring op te doen is een must. Want, om verder te komen wordt het nu wel tijd dat je je kwalificeert voor de NK. Dit kan o.a. door aan diverse wedstrijden mee te vliegen. Enkele kwalificatiewedstrijden voor Kernploeg en NK zijn: Zomerwedstrijden Malden, Defensie Kampioenschappen Malden, Bailleau Frankrijk, Klippeneck Duitsland, Heidepokal Duitsland, Pribina Cup, Nitra, Hahnweide Duitsland, Klix Duitsland, etc.

  7. Aspirant Junioren Kernploeg
    Alle juniorvliegers die minimaal vijf overlands hebben en interesse hebben in het wedstrijdvliegen, kunnen zich inschrijven als Aspirant Junior. Je bent junior zolang het kalender jaar waarin je 26 jaar wordt nog niet is begonnen. Als Aspirant Junior kun je meedoen aan trainingen en lezingen die speciaal zijn toegespitst om hun ervaringsniveau met als doel om te groeien naar de Junioren Selectie van de Kernploeg.

  8. Junioren Kernploeg
    website: www.kernploeg.zweefportaal.nl
    Als je aan bepaalde eisen voldoet én je je hebt gekwalificeert maak je kans op een plaatsje bij de Junioren Selectie. Dit betekent nog niet dat je zeker bent van een plek voor het WK. Of je daadwerkelijk uitgezonden wordt, wordt bepaald aan de hand van je ervaring, resultaten en talent.

  9. Nederlandse Kampioenschappen Zweefvliegen
    Website: www.nkzweefvliegen.nl
    Zweefvliegers die zich tijdens een meerdaagse wedstrijd hebben gekwalificeerd met een minimaal percentage van 70% worden uitgenodigd door de CW&S om deel te nemen aan de NK.

  10. Kernploeg
    Website: www.kernploeg.zweefportaal.nl
    Deze groep bestaat uit de beste vliegers die Nederland ter beschikking heeft. Selectie voor de Kernploeg en het bepalen van de rangorde in de Kernploeg gebeurt volgens een reglement en puntensysteem. Hierin worden behaalde resultaten tijdens de laatste NK en de overige wedstrijden gevlogen van de afgelopen twee jaar verwerkt. Het doel van de Kernploeg is het vertegenwoordigen van Nederland met als hoofddoel het behalen van podiumplaatsen tijdens EK’s en WK’s in de world-, club-, standaard, 15 meter-, 18 meter- en open-klasse.

  11. Europese- en Wereld Kampioenschappen Zweefvliegen
    websites: www.wkzweefvliegen.nl & www.ekzweefvliegen.nl
    Yesss als je hier bent heb je het voor elkaar! Nu kun je je nog meer gaan richten op je persoonlijke doelen zoals; 500 km vliegen, 1.000 km vliegen, diverse prestatiebrevetten halen. Kortom vanaf dit punt kun je nog steeds meer en meer bereiken en avontuur beleven, alleen nu behoor je tot de elite en de toppers!



Kortom er zijn genoeg uitdagingen en prestaties
in het zweefvliegen die je kunt verwezenlijken,
trek erop uit en ontdek het avontuur!


Deel dit artikel met:

Volg Nationale Junioren op
Shoutbox
De NJW Shoutbox is op dit moment gesloten.

FritsUrselmann
12-08-2022 13:39
Vanuit mijn vakantieadres een dikke vette pluim voor de medewerkers juniorenwedstrijd,
uit eigen ervaring weet ik dat het onder deze omstandigheden echt zwaar is om alles onder controle te krijgen en

RJ
11-08-2022 23:26
Zet hem op Martijn, go team 4A! “Helicopter†!!! Grin

-10-22
09-08-2022 16:29
Wat een feestje Thijmen, 1e dag je eerste 200km, 2e dag je 300 km, 3e dag je 5 uur, ben benieuwd wat er vandaag te vieren valt 🥳

Michiel
09-08-2022 10:09
Gas erop G5 en G8! En alle anderen natuurlijk!

Antoine
08-08-2022 16:03
Kom op Deni, gas op die lollie Shock

Kyra
08-08-2022 11:10
Thijm zet hem op!! Team E9 <3 Grin

Michiel
07-08-2022 23:04
Goed gedaan Wout! Morgen weer Yalla Yalla!

Fons
07-08-2022 14:20
Ik zie nog weinig foto s ?

Ben
06-08-2022 13:49
H7 en H8 succes!

ZVC VOLKEL
05-08-2022 14:21
4A zet hem op! 4A in de top!

Hobbit
05-08-2022 13:57
#zinin Grin

05-08-2022 11:03
Welkom bij dag 0 van de 50e NJW 2022: de vooruitzichten zijn zomers!

31-01-2022 21:55
NJW 2022 6-13 augustus

FritsUrselmann
14-08-2021 16:49
Ennuh wordt er al gefinisht?

Robert Werts
14-08-2021 14:46
De prijsuitreiking vanavond is vooralsnog gepland om 19.30 uur

Aangesloten bij:














Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.06 seconden